Pelit, pelit!

Suuren Internetin parhaat & varmasti 100% ilmaiset nettipelit

Virtuaalivaluutta on ohjelmoitava raha, jota voi käyttää myös reilussa pelissä

Seuraa lyhyt virtuaalivaluutoista kertova läksy, jonka lukemisen jälkeen on silmäparin syytä jatkaa asian parissa tutustumalla esimerkiksi Ethereumin ohjelmointikieleen, Solidityyn, tai Bitcoin SV:n skriptikieleen.

Kuvitellaan alkajaisiksi tilanne, jossa pelaaja on täysi-ikäinen ja hän on laittanut rahaa lottotyyliseen arpajaispeliin. Pelaajan täytyy sellaisessa tilanteessa luottaa useisiin "taivaan merkkeihin", nimittäin siihen, että pelissä ei harjoiteta vilunkia, ja toisaalta on luotettava palveluntarjoajan rehtiyteen. Mikäli palveluntarjoaja on jokin vakaa ja varma, kuten Veikkaus, tai jokin vastaava — lue niistä tarkemmin täältä — on toki huolenaihe lähes aiheeton. Mutta huvitellaan tällä ajatuksella, ja kuvitellaan, että pelipalvelu on päättänyt olla maksamatta rahoja voittajalle. Sellaisessa tilanteessa vain poliisi ja mahdollisesti myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) voivat olla ainoat apuvälineet rahojen ulos saamiseksi. Tämä on ilmiselvä kitkaa aiheuttava tilanne. Se on helposti korjattavissa:

Esimerkiksi Ethereum-niminen virtuaalivaluutta on käytännön tasolla ohjelmoitavaa rahaa. Siihen voidaan laittaa niin sanottu älysopimus (engl. smart contract), joka lottotyylisen pelin yhteydessä jemmaa sekä pelaajan että palveluntarjoajan rahat "sopimuksen sisälle". Sopimus on käytännössä koodinpätkä. Sellaiseen sopimukseen ynnättyjä varoja ei voi kumpikaan osapuoli kiskoa ulos. Ne vapautuvat jommalle kummalle osapuolelle vain älysopimukseen ohjelmoitujen kriteerien täyttyessä. Kriteerit voivat olla yksinkertaisimmillaan sellaiset, että voittosumma siirtyy automaagisesti pelaajalle mikäli hän on ostanut oikean lottorivin. Vastaavasti rahat vapautuvat palveluntarjoajalle mikäli pelaajan ostama lottorivi ei oikeuta voittoon.

Ethereumille edellä mainitun kaltaisia älysopimuksia ohjelmoidaan Solidity-nimisellä ohjelmointikielellä. Solidity muistuttaa C++:aa, Pythonia ja JavaScriptia. Vastaavasti Bitcoin SV:lle niitä ohjelmoidaan Script-nimisellä kielellä. Bitcoin SV:n Script on yli 50 vuotta sitten julkaistun Forth-kielen kaltainen ohjelmointikieli. Bitcoin SV, lyhyemmin BSV, on käytössä Peergame.comissa. Siellä on tätä esitelmää kirjoitettaessa neljä eri rahapeliä; Bitto, Turtle Race, Ladder Game ja Baccarat. Niistä lottotyyppinen on Bitto.

Saavuitko tälle sivulle hakukoneesta? Siinä tapauksessa et ole varmaan lukaissut toista jymyjuttua, nimittäin: Unity Learn on ilmainen (kesäkuuhun 2020 asti).